Gerechten met olijfolie m.m.v. mijnreceptenboek.

 

 

 

 

 

 

 

Piri-Pirisaus

  • Portugal
  • Sausen en marinades

Ingrediënten

  • 1 kopje olijfolie bijvoorbeeld Monterosa COBRANÇOSA 
  • 2 eetlepels females gedroogde lomboks
  • 0,5 eetlepel paprika poeder
  • 2 theelepels zeezout
  • 1 teentje fijngesneden knoflook
  • 0,5 kopje ciderazijn     

Bereidingswijze

Wrijf knoflook, zeezout, paprikapoeder en lomboks fijn. Doe deze massa in een afsluitbare jampot tezamen met olijfolie en azijn en schud deze krachtig. Zet de pot een paar dagen in de koelkast om de kruiden goed in te laten trekken. Piri-pirisaus is in de koelkast een maand te bewaren. Lekker bij nasi goreng en om te verwerken in vlees-en kipmarinades.


 

 

 

 

 

 

Brood van grill met knoflook en olijfolie

Ingrediënten

  • 1 dikke snee oud witbrood
  • 1/2 teen knoflook
  • Olijfolie bijvoorbeeld Monterosa MAÇANILHA 
  • grof zeezout
  • vers gemalen peper
  • eventueel versgeschaafde truffel

Bereidingswijze

Grill het brood goudbruin en smeer aan beide kanten in met knoflook. Leg het in een diep bord en schenk er flink wat olijfolie over. Bestrooi met grof zeezout en versgemalen peper. Voor een extra accent kunt u b.v. het brood bestrooien met versgeschaafde zwarte truffel. wel warm opeten en oppassen voor het knoeien met de olie.


 

 

 

 

 

 

Tomaten-mozzarella salade

Ingrediënten

  • 4 vleestomaten
  • 2 bolletjes mozzarella
  • 2 eetlepels basilicum
  • 1,5 eetlepel olijfolie bijvoorbeeld Monterosa VERDEAL 
  • 1 eetlepel balsamico-azijn
  • zout

Bereidingswijze

Snijd de tomaten en mozzarella in plakjes. Verdeel de tomaten en mozzarella over 4 bordjes. Bestrooi het geheel met basilicum. Meng de olijfolie met azijn en besprenkel het gerecht er mee. Breng het gerecht op smaak met zout.


 

 

 

 

 

Millefeuilles van aubergine, mozzarella en tomaat

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • 8 plakken mozzarella
  • 2 (grote) tomaten
  • 2 tenen knoflook
  • olijfolie bijvoorbeeld Monterosa SELECTION 
  • handjevol basilicum
  • zout
  • peper

Bereidingswijze

Snijd de aubergine in plakken van 5 mm dikte. Bak ze aan in een koekenpan met olijfolie, de uitgeperste tenen knoflook, een snufje zout en wat peper. Snijd de mozzarella in plakken van 5 mm dikte. Snijd de tomaten in plakken van 5 mm dikte. Leg op vier bordjes eerst een plakje aubergine. Leg daarop wat basilicum, vervolgens een plak mozzarella, weer wat basilicum, een plak aubergine, weer wat basilicum, een plak mozzarella en daarop een schijf tomaat. Snipper wat basilicum over het geheel en giet er vervolgens een straaltje goede olijfolie over heen. Snel en toch smakelijk.


 

 

 

 

Salade van tomaten en sperzieboontjes

Ingrediënten

  • BENODIGDHEDEN VOOR VIER PERSONEN:
  • 400 gram zongerijpte tomaten
  • 600 gram sperzieboontjes
  • 1 bundeltje bonenkruid
  • zout en peper
  • 1 ui
  • 2 eetlepels witte-wijnazijn
  • paprikapoeder
  • 4 eetlepels olijfolie bijvoorbeeld Monterosa VERDEAL 
  • 1 theelepel mosterd
  • 100 gram bacon
  • 2 theelepels gehakte peterselie

Bereidingswijze

Was de boontjes, haal ze af en kook de groente beetgaar in water met zout en bonenkruid. De krokante boontjes verfrissen onder stromend koud water en laten uitlekken. Het uitje pellen en versnipperen. De tomaten wassen en de kroontjes verwijderen. Iedere tomaat in acht partjes snijden. Maak een dressing van azijn, zout, peper, paprikapoeder, mosterd en olie. Meng de boontjes, de partjes tomaat en de versneden ui met de saus en laat alles op een koele plaats rusten. Snijd de bacon in miniblokjes en bak de blokjes krokant. De peterselie en de bacon over de salade strooien. Smakelijk.


 

 

 

 

 

 

 

Bruschetta met rucola en mozzarella

Ingrediënten

  • 1 ciabattabrood, afgebakken
  • 2 bollen mozzarella, uitgelekt en aan plakjes
  • 5 zongedroogde tomaatjes, gehalveerd
  • olijfolie bijvoorbeeld Monterosa PICUAL
  • ca. 50 gram rucola
  • zout
  • versgemalen peper

Bereidingswijze

Snijd het brood in ca. 10 langwerpige schuine, dikke sneetjes. Rooster de sneetjes onder de ovengrill of in een broodrooster. De buitenkant van het brood dient krokant van buiten en zacht van binnen te zijn. Besprenkel de geroosterde sneetjes brood met olijfolie. Leg op elk sneetje vervolgens wat rucolablaadjes en daarop een plakje mozzarella. Besprenkel de mozzarella met enkele druppels olijfolie. Garneer met zongedroogde tomaatjes en bestrooi met zout en peper.


 

 

 

 

 

Bruschetta met tomaat en basilicum

Ingrediënten

  • tomaten
  • 1 theelepel zout
  • 8 witte boterhammen
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 bosje verse basillicum
  • 2 eetlepels olijfolie bijvoorbeeld Monterosa MAÇANILHA 
  • EXTRA:
  • broodrooster

Bereidingswijze

Snijd de tomaten in hele kleine blokjes. Hang een zeef of vergiet boven een schaal en doe de tomatenblokjes erin. Strooi er een theelepel zout over en laat de blokjes uitlekken. Rooster de boterhammen in de broodrooster goudbruin. Haal de velletjes van de knoflookteentjes en wrijf de geroosterde boterhammen in met de teentjes knoflook. Beleg vlak voor je gaat eten de boterhammen met de tomatenblokjes. Scheur de basilicumblaadjes in stukjes en strooi deze over de boterhammen. Giet er als laatste een klein beetje olijfolie over.


 

 

 

 

 

 

 

Bruschetta

Ingrediënten

  • ciabatta of stokbrood, in sneden van 2 centimeter
  • 2 teentjes knoflook, geroosterd en gepureerd
  • 440 gram roma tomaten, in blokjes gesneden.
  • 1 kleine rode ui, fijngehakt.
  • 1 eetlepel basillicum, fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie bijvoorbeeld Monterosa VERDEAL
  • 1 eetlepel balsamico-azijn
  • zout
  • versgemalen zwarte peper     

Bereidingswijze

Gril de plakken brood 2,5 minuten aan iedere kant. 
Bestrijk ze met een beetje olijfolie en besmeer vervolgens elke plak met een dun laagje geroosterde knoflookpuree. 
Meng dan de tomaten in een kom met de ui, basilicum, azijn en olijfolie en breng het op smaak met zout en peper. 
Dien het geroosterde brood op met een laag van het tomatenmengsel erbovenop.


 

 

 

 

 

 

 

Geurige citroenmayonaise met knoflook

Ingrediënten

  • 4 bolletjes knoflook
  • zout
  • peper
  • 2 eetlepels olijfolie bijvoorbeeld Monterosa HORTA DO FELIX
  • 2 eetlepels citroenmayonaise     

Bereidingswijze

Tenen knoflook ongepeld ca. 20 minuten laten koken in water met wat zout. Afkoelen en pellen, fijnstampen en olijfolie erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper en citroenmayonaise er door roeren tot een egale saus ontstaat. In de koelkast bewaren.


 

 

 

 

 

Penne met makreel

Ingrediënten

  • 350 gram penne
  • zout
  • 2 citroenen
  • 500 gram groene asperges
  • 2 bosuitjes
  • 6 gedroogde tomaatjes op olie
  • 3 eetlepels olijfolie bijvoorbeeld Monterosa SELECTION
  • 1 eetlepel groene pesto
  • 4 makreelfilets
  • 1 eetlepel peterselie

Bereidingswijze

Pers de citroenen uit.  Snijd de bosuitjes in ringetjes. Snijd de tomaatjes in stukjes.  Kook de penne in water met zout en de helft van het citroensap beetgaar. Doe de penne in een vergiet en spoel het af met koud water. Laat het goed uitlekken. Snijd de asperges in kleine stukjes en kook ze in 5 minuten beetgaar. Giet ze af en spoel er koud water over. Meng de asperges met bosuitjes, tomaatstukjes, olijfolie, pesto en de rest van het citroensap door de penne. Voeg eventueel nog wat tomatenolie toe. Maak de makreel schoon en verdeel het in stukjes. Verdeel het pennemengsel over 4 diepe borden en leg de makreel erop. Bestrooi het gerecht met peterselie.


 

 

 

 

 

 

 

 

Frisse zoetzure garnituur voor salades

Ingrediënten

  • 4 rode paprika's, gewassen en in reepjes
  • 1 kleine ui in ringen
  • 2 eetlepel olijfolie bijvoorbeeld Monterosa MAÇANILHA 
  • azijn
  • peper
  • zout
  • poeder suiker
  • half theelepeltje dille
  • half theelepeltje mosterdzaad
  • flinke uitgekookte lege afsluitbare pot (weckpot)    

Bereidingswijze

Doe de paprika-reepjes en de uien, de dille, peper, snufje zout en (poeder)suiker het mosterdzaad in de pot schenk de olie en de azijn over de paprika en uien draai de pot dicht even goed schudden zodat alles goed vermengd en verdeeld word, zet de pot vervolgens ondersteboven weg op een koele donkere plaats en laat staan tot gebruik, maar minimaal 24 uur daarna kun je de pot gewoon omdraaien en rechtop wegzetten

 

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.
© 2018 - 2024 Monterosa extra virgin olive oil | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel