Wat is extra virgin olijfolie

                         Olijfolie

Olijfolie wordt gemaakt van zowel de pitten als het vruchtvlees van olijven. Het vruchtvlees bestaat voor een groot gedeelte uit olie (30-50%) terwijl de pitten slechts een beetje olie bevatten (5%). Olijven groeien aan olijfbomen. Deze groeien in alle landen in het Middellandse Zeegebied. De meeste olijfolie die in Nederland gebruikt wordt, is afkomstig uit Portugal,Spanje, Italië en Griekenland.

Van geraffineerde tot extra vierge olijfolie

Er bestaan verschillende soorten olijfolie, namelijk geraffineerde olijfolie, vierge olijfolie en extra vierge olijfolie. Geraffineerd wil zeggen dat de olie door bewerking gezuiverd is. Vierge olijfolie is koud geperst en hier komt dus geen hitte bij kijken. Het heeft van nature een hoge zuiverheid, wat betekent dat er weinige vrije zuren in de olie zitten.

Vierge olijfolie mag niet meer dan twee procent vrije vetzuren bevatten. De hoeveelheid vrije vetzuren in een olie zegt iets over de zuurgraad van de olie. Olijfolie mag extra vierge genoemd worden wanneer het afkomstig is van de eerste persing en het gehalte vrije vetzuren onder de 0,8 procent ligt. ‘Gewone’ olijfolie bestaat meestal uit een mengsel van vierge olijfolie en geraffineerde olijfolie.

Binnen de verschillende soorten olijfolie is er veel variatie in kwaliteit. De kwaliteit van olijfolie hangt af van veel verschillende factoren, zoals het ras van de olijf, de ligging van de olijfgaard en het moment van oogsten. Zelfs de weersomstandigheden tijdens de groei van de olijven kunnen van invloed zijn op de kwaliteit.

Waarvoor wordt olijfolie gebruikt?

De kleur, geur en smaak van olijfolie kunnen ver uiteenlopen. Dit is afhankelijk van zowel de soort olijfolie als de kwaliteit van de olie. De kleur varieert van geel tot groen. De geur kan zowel krachtig als subtiel zijn en de smaak loopt uiteen van neutraal tot fruit- of peperachtig.

Gewone en vierge olijfolie zijn geschikt om te gebruiken voor bakken, braden en in koude bereidingen. Extra vierge olijfolie is een dure olie van hoge kwaliteit. Bij het bakken en braden in extra vierge olijfolie gaat de karakteristieke smaak verloren. Je kunt hier dus beter niet in bakken, maar deze olie bewaren om te gebruiken in koude sauzen en dressings.

Gewone olijfolie is ook geschikt om in te frituren. Extra vierge olijfolie is hier niet geschikt voor. Wanneer je extra vierge olijfolie verhit tot boven 160 °C ontstaan namelijk schadelijke stoffen.

Is olijfolie gezond?

Olijfolie bevat een hoog percentage enkelvoudig onverzadigde vetten. Van deze vetten is bekend dat zij een gunstig effect hebben op het cholesterolgehalte in het bloed. Lees meer over onverzadigde vetten op de pagina over onverzadigde vetten.  

Daarnaast bevat olijfolie veel vitamine E, wat een belangrijke antioxidant is. Antioxidanten beschermen je lichaam tegen cel- en weefselschade.

Dippen en rusten

Dip brood in extra virgin olijfolie in een schaaltje met zout en peper. Meer heb je niet nodig.

Gebruik extra virgin olijfolie als smaakmaker in soep, salade, saus en pasta.​

Laat je biefstuk na het bakken, rusten in extra virgin olijfolie. Extra smaak!

En extra virgin olijfolie gebruik je natuurlijk in dressings.

 

 

 

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.
© 2018 - 2024 Monterosa extra virgin olive oil | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel